כשהייתי קטנה אהבתי להצטלם. בגיל 6 אבא שלי קנה את מצלמת הוידאו הראשונה שלנו ודאג לצלם ולתעד אותי כמה שיותר. כשגדלתי, בכל ארועי יום הזיכרון כשהמסכים היו מלאים בתצלומי וידאו מהרגעים המאושרים של הנספה/הנרצח/ההרוג, הבנתי שהיחס שלי לתיעוד השתנה. לא יודעת אם מישהו מהקרובים שלי יודע, אבל בכל פעם שאני מצולמת "לעתיד", עוברת לי המחשבה על סוף החיים שלי. המחשבה של איזה פרספקטיבה יקבלו הסרטים האלה אם…
לא יודעת עד כמה זה שפוי, אבל ככה גדל ילד בארץ ישאל – לומד מהגן את שירי השכול, מפריח בלונים לחטוף שמעולם לא שב לביתו, ויודע ששלוש פעמים בשנה הוא צריך לעמוד יפה בצפירה ולהיזכר בכל אותם האנשים שנהרגו/נרצחו על לא אוול בכפם.
זה לא אמור להיות ככה, אבל אני גדלתי פה ועם כל כמות החגים שהמדינה הצעירה הזאת מאכלסת בתוכה בשנה, איכשהו ליום אחד בשנה הזאת יש אימפקט גדול יותר.
אני זוכרת שבזמנו כשיצא הקלפי לשיר "עורי עור" של אביב גפן הייתה עוברת לי מחשבה אחת בראש- האם זה הגיוני שעם שלם גדל על כאלה תמונות, כי הרי רצף הזוועות שהקליפ הזה חושף הוא לא קל לצפייה לאדם נורמטיבי. עם כל שנאתי לאביב גפן, תמיד חשבתי שהשיר הזה מתאים להיות ההמנון הלאומי שלנו, כי תכלס "התקווה" לא באמת מתארת אותנו, לעומת זאת "עורי עור" נותנת תצלום רנטגן מדויק. מדינה שמשקיעה את רוב זמנה ומרצה באבל לאומי. וזאת לא אשמתנו. זאת אומרת זאת כן, אבל אלה אנחנו – מדינת השכול.
מדינה שמתמודדת עם בערך כל הבעיות שיש לשאר מדינות העולם אבל במקביל גם נאבקת בחטיפות אינסופיות, פיגועים, רקטות לדרום הארץ ורצח על רקע לאומני בכל מקום, כי זה לא משנה איפה תהיה – בטרמפיאדה, בבית, ברחוב – יגיעו אליך. אל תדאג, אתה את שלך תקבל. כי אתה יהודי. כי בחרת לחיות פה. כי בחרת להלחם…או כי אתה סתם ילד בן 16 שנולד לסתם הורים שחיים פה כבר כמה שנים טובות כי הם אוהבים את הארץ וסתם רצית לחזור הביתה. עלית על טרמפ כי ככה חונכת. מסוכן? מסוכן בכל מקום, למה שזה יקרה דווקא פה ועכשיו ולי? בינתיים חיים. ממילא מסוכן פה. אחרים לא תפסו טרמפ, סתם ישבו בבית וראו טלוויזיה… או אולי חיתלו את התינוקת הקטנה. או סתם הלכו לחפש עבודה כדי להרוויח קצת כסף ולבנות בית במדינה הדפוקה הזאת. כי כולנו פטריוטים. אנחנו לא נעזוב. אנחנו מאוחדים.
בינתיים נמשיך לתפוס טרמפים, לשבת בבתים או סתם לצאת לרחובות ולחכות שישחטו אותנו על אדיאולוגיה מחורבנת. אופטימים אנחנו.
לפני כמה חודשים טסתי לרוסיה לבקר משפחה. באחד מימי הביקור פגשתי בן דוד רחוק, בחור חמוד כזה, בן 26. תמיד חשבתי כמה שזה מדהים לראות את ההבדל הברור בין חבר'ה בגילאים האלה בארץ לבין אלה בחו"ל. פעם יאיר לפיד כתב שאזרח ישראלי מזוהה תמיד בעייפות בעיניים שלו, במבט המוטרד. לא יודעת כמה זה מדויק, אבל אני תמיד מצליחה לזהות חבר'ה ששירתו בצבא וכאלה שלא. ובכן בן דוד שלי ואני נפגשנו לראשונה לפני אותם כמה חודשים והוא שאל אותי כמה שאלות מאוד תמימות. השאלה המרכזית שהוא שאל אחרי כמה דקות מבוכה הייתה שאלה מאוד כנה: "למי להאמין? אני שומע כל כך הרבה בתקשורת העולמית וקשה מאוד להזדהות אתכם". מבלי להכנס לכל עניין הגבולות והפוליטיקה רבת השנים, ניסיתי להסביר לו את התחושה הדרסטית ביותר, של מה זה לשקול כמה פעמים אם לעלות לקו מסוים כי כבר למדת שאת הקו הזה נוטים לפוצץ, כי יש בו מספיק "קליינטים" – מספיק קורבנות. של מה זה לנסוע באוטובוס עם מדים ולחשוב כמה פעמים אם להירדם או לא, כדי שלא תידקר חלילה. הדהים אותי שהוא הזדעזע ולא האמין לי. אכשהו הייתי בטוחה שגם זה מסוקר לא פחות ברחבי העולם. היום הייתי יכולה לגרום לפה שלו להיות פעור ליותר זמן עם הסיפור של השלושה, אבל.. זה כנראה לא באמת מה שמשנה.
בעולם שאנחנו חיים בו, ילדים כנראה לא אמורים לחזור הביתה מהישיבה, נערות לא צריכות ללכת לראיונות עבודה ומשפחות לא אמורות להתרחב ולהביא עוד ועוד ילדים כי בסופו של דבר, סטטיסטית, אחד למשפחה ירצח על רקע לאומני, אם זה בצבא, אם זה ברחוב, אם זה בבית, אם זה בטרמפיאדה, אם זה באוטובוס, אם זה בקניון או אם זה בחופשה בבורגאס.
עם כל הפוסטים שעולים היום ומנסים להתחקות אחר גורלם בגן העדן של שלושת הבחורים, רק כעסתי יותר ויותר. אבל אחרי שהקאתי את כל המרמור שלי אני יכולה לחשוב רק על דבר אחד- הלוואי שכל מה שאתם מדמיינים נכון ויש עולם אחר שבו ילדים יכולים לחזור בשלום הביתה.
//מילה סביטלמן