בערך לפני 2,400 שנה באתונה, כתב אריסטופאנס את המחזה ״ליזיסטרטה״ – שמספר את סיפורן של קבוצת נשים משני צידי המתרס, שבמטרה לגרום לגברים שלהם להפסיק להילחם פותחות בשביתה מסוג שעדיין לא ניראה. כמובן שאריסטופאנס היקר לא חלם ששלוש חברות מבית-ספר למוזיקה בישראל יכתבו את האופרה הנשית אלקטרונית הראשונה – strike!
את היוצרות אני פוגש באוזןבר, כאשר הם עושות חזרה אחרונה על ההופעה לפני שהיא תעלה ביום שישי ובמוצ"ש (27-28.2.15) במסגרת ליין גמלא של יקב רמת הגולן. שום דבר לא מצועצע או מסחרי בהופעה, לא המסר שפשוט סותר לך בפנים, לא הפרובוקטיביות בעלת הטעם שבולטת מהוידיאו ומהאומנות שמהווים חלק בלתי נפרד מההופעה, והדינמיקה המדהימה בין החברות.
לאחר החזרה התיישבנו לשיחה קצרה, אן שטריכמן – מפיקה מוזיקלית, Dj, גרה כיום בניו יורק. הילית רוזנטל – מלחינה ומעבדת מוסיקלית, מתגוררת בישראל, ורונה גפן – מפיקה, זמרת עצמאית, גרה בברלין. במבט ראשוני שמים לב לכך שהדעות המשותפות, האהבה למוזיקה והמסר הברור אותו הן רוצות להעביר הם התשתית עליה מבוססת ההופעה. במהלך המופע הן לובשות קפוצ'ונים שנותן להן מראה של נביאות שנותנות נבואה שהלוואי ותתקיים.
כל אחת בקצה השני של העולם, איך הצלחתם לכתוב אופרה ועוד להביא אותה להופעה?
על האופרה אנחנו עובדות במשך ארבע שנים עוד כשהיינו תלמידות בבית ספר למוזיקה, על ההופעה עבדנו בעיקר דרך הסקייפ. בחמישה שבועות האחרונים לקחנו חופשה, אן ורנה הגיעו לארץ במטרה לעבוד רק על ההופעה.
לפני שהגעתי, שמעתי את כל ההופעה בסאונדקלוד, לא נראה לי מי יודע מה מסחרי – או במילים אחרות ״איפה הכסף?״
הלוואי והיה כסף, אחרי הכל תל-אביב זה לא L.A אבל יש דברים בחיים שיותר חשובים מכסף! קיבלנו תמיכה.
במהלך ההופעה אתם נוגעות בכמה נושאים: דיכוי הנשים, הקונפליקט הישראלי-פלסטיני, מה המסר הכללי שמאחד ביניהם?
זלזול בבני אדם, לא משנה מי הם: שכבות מוחלשות, נשים, פלסטינים. כולם באותה בעיה.
לפי דעתכם הפתרון לבעיות הללו הוא הפתרון אותה מציע "ליזיסטרטה"?
הרעיון שמסתתר מאחורי הוא לא שביתה אלא "הידברות", לא להסתתר או לפחד לדבר, אותו דבר יכול להיות מצד אחד הדבר היפה בעולם כאשר פתוחים לדיאלוג לגביו, ולהיות דבר מרתיע כאשר שותקים לגביו. והכי חשוב – לקיחת אחריות.
כל ההשקעה המטורפת הזאת בשביל שתי הופעות?
כמובן שלא, לא משקיעים כל-כך הרבה רק בשביל שתי הופעות, אנחנו נראה בהמשך.
מה שבעצם הצטייר לי בתור הצורך שלהם להיות פרובקטיביות התברר בעצם כדבר טבעי שההסתרות מאחריו היא מה שמונעת מאיתנו לראות אות היופי שבו. עוד דבר, לא משנה אם אתה אוהב את ההופעה או שונא, היא תגרום לך ״לדבר״ בין אם אתם רוצה ובין אם לא, כי לנתח את מה שראית אי אפשר לבד. ההשקעה המטורפת במופע של אומנים שונים בעלי מסר משותף מאחד שיוצר סינתזה מושלמת אחד עם השני.
כל זה בעצם הופך את ההופעה הזאת להופעה שאסור להפסיד.
את ההופעה אפשר לשמוע כאן: https://soundcloud.com/striketlvlg/sets/strike