בשבוע שעבר עלתה לאוויר הסדרה סיליקון ואלי, סדרה שהופקה ע"י HBO (בבימויו של מייק ג'אדג', ביוויס ובאטהד, מלך השכונה) ועוסקת בצורה סאטירית והומוריסטית בחיי הסטארטאפים וההיי טק בכלליות שבעמק הסיליקון.
אני לא מתיימר להבין בחיים של הסיליקון ואלי. בסך הכל הייתי שם פעמיים לתקופה של 2-4 חודשים, כחלק מקבלתו של הסטארטאפ שלי ושל שותפיי, Veed.me, לתכנית מדהימה(UpWest Labs) לסטארטאפים ישראלים, הנמצאת בפאלו אלטו, יש שיקראו לו אקסלרטור, חממה או, כמו שאומרים בסדרה – אינקובטור.
צוות Veed.me באחד מהשבועות הראשונים בסיליקון ואלי
בשבוע שעבר, ידידה טובה שלי, מאיה, שלחה לי קישור לפרק הראשון של הסדרה, היא אמרה לי ש"אתה חייב לראות את זה", הייתי באמצע יום עבודה אבל החלטתי שאם זו סדרה שעוסקת בסיליקון ואלי, אז כמובן שזה נחשב עבודה. אז לחצתי על פליי, מסך מלא, לא ב HD לצערי והתיישבתי לצפות בזה, בלפ טופ כמובן.
תומאס הוא מתכנת גאון שמפתח אלגוריתם כיווץ מתוחכם, בזמן שהוא עובד בחברת היי טק ענקית בשם "Hooli" (גוגל כמובן), הוא עוזב את עבודתו כדי להקים את הסטארטאפ שלו "Pied Piper" עם כמה חברים בזמן שפיטר גרגורי (שמבטא דמות המבוססת כנראה על המשקיע פיטר תיל או אילון מוסק) וגאווין בלסון (סטיב ג'ובס/לארי פייג') המתחרים זה בזה מציעים לו שתי הצעות מפתות שקשה לסרב להן (רכישה בעשרה מיליון דולר או השקעה של 200 אלף דולר), דבר המעלה כביכול את השאלה החשובה שכמעט כל יזם שואל את עצמו בשלב מסויים, האם אתה רוצה להירכש על ידי חברה מצליחה או מעדיף את הסיכון בחלום של להקים חברה מצליחה.
ההרגשה היא שסיליקון ואלי מנסה להציף סטריאוטיפים שרוב הקהל ניזון מהם – האקזיט שבא בקלות, ההשקעה שמגיעה בלי לנסות בכלל, הזהות הכביכול טיפוסית של כל צוות סטארטאפ – חמישה חבר'ה וביניהם מתכנת הודי ובחור שמן, ההיעדרות של נשים, חוץ מאשר כשהן עוזרות אישיות ועוד..
באופן אישי הופתעתי לראות את ה"אינקובטור" בסדרה, שנראה יותר כמו חבורה של בחורים שיושבת בסלון של הורים שטסו לחו"ל ובחור שמנהל אותו שנראה יותר כאילו יצא מ"בדרך לחתונה עוצרים בוגאס".
כל הנ"ל הם מאפיינים קלאסי של סאטירה, בעיקר נוכח העובדה שסאטירה, מעבר להיותה מצחיקה, גם מעבירה ביקורת מסויימת וביקורת תמיד מועבדת דרך הצגת העובדות בצורה הומוריסטית וקיצונית. כך למשל, אנחנו נקלעים לשיחה של כמה מהמתכנתים על אפליקציה שמודיעה לך מתי הפטמות של בחורה זקורות – דוגמה לביקורת על סוגי האפליקציות הזויות שאנו נתקלים בהם – דבר המבקר לא רק את המפתחים, אלא גם את הצרכנים.
בסך הכל נהניתי, בעיקר נוכח העובדה שמדובר בקומדיה, סאטירה שמטרתה היא רק לבדר ולבקר עולם שכלפי חוץ נראה מאוד זוהר אך בתוך תוכו הוא קשה, בודד, רצוף כשלונות, הצלחות, עליות וירידות. אני חושב שסיליקון ואלי אינה סדרה להראות למי שתוהה איך נראה הסיליקון ואלי, אבל היא בהחלט סדרה מבדרת. אני מאמין שאנשים שחווים את עולם היזמות, בכל מקום בעולם, יהנו לצחוק על סיטואציות מסויימות ואפילו על עצמם בזמן הצפייה למרות שההומור של הסדרה הוא כזה שיצחיק כל אחד.
ומה שלא יהיה, אני ממליץ לכולנו לתת לה צ'אנס כי מעבר לעובדה שמדובר בבמאי קומדיות מנוסה, אם נבחן את המכשיר שדרכו אנחנו כותבים או קוראים את הפוסט הזה, כולנו מושפעים מהסיליקון ואלי.
ותמיד מעניין לראות את מאחורי הקלעים, גם אם זה בצחוק.
והנה הלינק לצפייה בפרק הראשון של סיליקון ואלי.
//יואב הורנונג
יואב הורנונג הוא מייסד שותף ומנכ"ל ב Veed.me, סטארטאפ המחבר בין חברות הזקוקות לוידאו שיווקי לבין יוצרי וידאו מסביב לעולם, עד כה עבדו עם Veed.me מאות עסקים מסביב לעולם ורשומים אליה כ-1,000 יוצרי וידאו.