יש לי חבר ותיק, כבר מגיל שש עשרה. אנחנו מכירים די הרבה זמן, והוא יודע די הרבה עליי, למרות שאנחנו כמעט לא מדברים. עם השנים הוא נהיה די עלוקתי, אבל מה לעשות – הוא תמיד מתקשר כשהוא רוצה כסף. כן, אני יודע, קצת חצוף מצדו, אבל אי אפשר להאשים אותו. זה סניף הבנק שלי.
בחודש האחרון הייתי בהרצאת חינוף פיננסי בחסות VISA אירופה, והוא דיבר על נושאים שאני מכיר מהרגע הראשון שנכנסתי לבנק שלי, אבל אף פעם לא חשבתי עליהם כמו שהוא הציג אותם.
אז מה למדתי במפגש עם ויזה אירופה שלא ידעתי קודם?
להיות מגה נחמד: כשאתם באים לסניף יש לכם בטן מלאה על הבנק בקטע של "רק תנו לי סיבה ואני מתהפך עליכם". אז כדאי שנרגיע… אנחנו צריכים את הבנק, והנציג הזה שיושב מעבר לדלפק שלו, הוא בעצם המפתח שלנו לשיפור חשבון הבנק והתנאים הפיננסיים שלנו.
תשאלו אותו איך עובר עליו היום, מה שלומו, חייכו אליו ותתחברו אליו. לא צריך שתסרקו אחד לשני את השיער, אבל לא יזיק להיות אחוקים עם הפקיד בבנק.
בחרו את הדרג המתאים לדבר אתו: אם אתם צריכים משהו מהפקיד שיושב מולכם והוא מתעקש שאין לו את היכולת לעשות את זה – רוב הסיכויים הם שהוא צודק, אבל תראו את חצי הכוס המלאה: המנהל שלו יכול! ביקשתם משהו שהפקיד לא יוכל לאשר לכם? בקשו לארגן שיחה עם המנהל על כוס קפה, ואל תשכחו לחייך כשאתם מבקשים ממנו את זה – לכו תדעו, אולי לפקיד יש בעיות אגו.
לאנשים שונים יש צרכים שונים והכלל הזה תקף גם לגבי חשבונות בנק;
שתפו את מנהל הבנק בתכניות שלכם לעתיד הקרוב. פתחתם עסק חדש? מתכננים לקנות מכונית או לעבור דירה מכוך של 10 מ"ר לכוך של 15 מ"ר? דברו עם מנהל הבנק על התכניות האלה, כדי שיידע להתאים לכם את חשבון הבנק (ובעיקר כדי שלא תשלמו יותר ממה שאתם אמורים או רוצים לשלם).
הכל (כמעט) נתון למיקוח; בישראל יש בסביבות חמישה בנקים גדולים יחסית שמתחרים ביניהם על הלקוח, ממש כמו בשוק הסלולר. בעצם, ממש כמו שוק.
בררו אצל כל אחד מהבנקים האלה מה הם יכולים לתת לכם מבחינת עמלות, ריבית על המינוס, תנאי אשראי או דמי ניהול חשבון. זה מטורף מה אפשר להשיג עם קצת בירורים והשוואות מחירים.
ולא, זו לא בושה לעשות את ההשוואות האלה. זה יחסוך לכם מאות שקלים בחודש.
השקעות ופנסיה; עובדים במקום העבודה שלכם יותר משלושה חודשים? אתם מפרישים סכום חודשי לפנסיה. גם כאן אתם יכולים וצריכים לחסוך מאות ואלפי שקלים בשנה. בררו אצל כמה סוכני ביטוח לגבי הקרן המועדפת והרווחית ביותר עבורכם, גם מבחינת דמי ניהול חשבון וגם מבחינת רמת הרווח מול רמת הסיכון. יש אפילו חברות מסוימות שזה התפקיד שלהם – להשוות בין תנאי ניהול חשבון ולהגיד לכם עד כמה אתם פראיירים. וישראלי הרי לא רוצה להיות פראייר.
חלופות זולות יותר; כמעט לכל אחת מהפעולות הבנקאיות שאתם עושים יש חלופה זולה יותר.
במקום להפקיד כסף אצל טלר, אתם יכולים לעשות את זה במעטפה בבנקט.
במקום להוציא כסף מכספומט בקיוסק (שזה עולה כמעט 7 ₪) אתם יכולים להוציא מכספומט של הבנק.
אתם כבר מוציאים מכספומט של הבנק? תוציאו 400 ₪ בפעם אחת, במקום להוציא 100 ₪ ארבע פעמים.
תסתכלו על זה ככה: ע"י התנהלות פיננסית חכמה, אתם יכולים לממן את החופשה הבאה שלכם, את האייפון הבא שלכם, את הנעליים הבאות שלכם, וזה יכול להסתכם בכמה אלפים בשנה.
// שי כהן